Veel klanten vragen zich af hoe ik zo rustig kan blijven als hun paard me uitdaagt tijdens een bekapping. Vervelende dingetjes voor de hoefsmid kunnen zijn: de hoef telkens opnieuw neerploffen, weghinkelen op 3 benen, het been zeer hard en in 1 ruk voorwaarts zwieren zodat je smid een bekkenkanteling krijgt (en dat verschillende keren na elkaar), heel erg gaan leunen tot de rug van je hoefsmid op springen staat, proberen weg te hollen tijdens de bekapping, waaieren van links naar rechts, heel erg ongerust zijn en naar de kameraden hinniken met doodsangst in de ogen.
En uiteraard veel andere triggers. Een paard is erg vindingrijk. Meestal stoort enkel het eerste voorbeeld me mateloos. Dan kan ik al eens vloeken.
Ik antwoord de klanten dan dat ik in een ander leven leerkracht Nederlands was in Brussel. Mijn publiek waren jongeren voor wie de dt-regel worst mag wezen. Zij dachten enkel aan de les saboteren en de leerkracht op stang jagen. Dat, beste lezer, was een oefening in zelfbeheersing.
Dan heb je twee opties: ofwel wijs je met de vinger naar de schuldigen die je het leven zuur maken ofwel doe je aan introspectie. ‘Hoe kan ik zorgen voor connectie?’. Dat is een hobbelig parcours maar de beloning is groot eens je die gevonden hebt.
Werken met een paard is telkens 1 op 1. Werken met een klasgroep is 20 op 1. ‘Het spiegelend paard’ waarbij het paard jouw gedrag en gedachten vertaalt telt daar evenzeer maar dan in het veelvoud. Dus 1 paard is voor deze hoefsmid klein bier.
Een vraag die Google zelf genereert is: ‘How can I be calm as Bruce Lee?’ Het geeft dan zelf 7 antwoorden. Het laatste antwoord is: DEDICATE YOURSELF TO ONE TASK, AND YOU WILL BECOME AN EXPERT AT IT.
Dus, word erg goed in het bekappen en hopelijk moet je dan niet meer boos worden als je aan het bekappen bent.
Ik moet eerlijk zijn en dit onderwerp even verder uitdiepen. Jij stoort mij! Ja, jij, lieve klant.
Jij staat daar telkens hetzelfde te herhalen tegen je paard. Dat varieert van: stop, rustig, nee, allee zeg, durf niet hé, was-t-er-van, gedaan, niet onnozel doen,… Elke klant met een ‘stout’ paard heeft zo zijn eigen stopwoord.
Terwijl de hoefsmid aan het afzien is, voel jij je verantwoordelijk voor het gedrag van je paard en werkt je dit uit op je paard. Je paard begrijpt er geen jota van want het is ook niet voor hem bedoeld.
Het is vooral om aan de hoefsmid te laten merken dat je ziet dat je paard zich niet gedraagt én dat je dat onaangenaam vindt.
Dat snap ik. Maar zou je dan aub elke dag van die zes weken die op de volgende afspraak volgen, even de tijd willen nemen om je paard te trainen?
Net als bij het lesgeven heb je ook hier twee opties: ofwel word je boos op het paard (ik ben er zeker van dat deze er niets aan kan doen, dus dat is geen optie voor mij), ofwel zoek je naar die broodnodige connectie tussen jezelf, het paard en de klant.
Ik tast mogelijke gespreksonderwerpen af. Hoe gaat het met jou? En met je paard? In geen tijd spreken we over relaties, verbouwingen, vakanties, plannen en problemen die we beiden ervaren.
De connectie die ik ervaar met jou maakt het gedrag van je paard helemaal ok. Ik kan rustiger werken. Je paard ervaart dit ook en zal zich daarnaar gedragen. Als ik aan de achterhand bezig ben moet ik je soms om herhaling vragen. De wind en de staart van je paard nemen je woorden soms mee.
Be water my friend.
Dit is een vaak geciteerde quote van Bruce Lee. Het water gaat om de stenen in de rivier heen. Het vecht er niet mee.
Als de tinker morgen zijn hoef telkens opnieuw neerzet zal ik denken aan wat ik hier typte. Be water my Tinker.
Comments