Bel Hoefsmid Jorgen - natuurlijk bekapper
thumbnail_King's Klei etiket 2 met kader

King’s Zalf

Ingrediënten

Kokoksolie
 

Biologische geurloze kokosolie. Kokosolie is bij gewone omgevingstemperaturen in België en Nederland meestal vast, maar smelt vrijwel onmiddellijk in contact met de huid door de lichaamstemperatuur. Kokosolie is ideaal voor zowel de droge als de vette huid. Door de vrije vetzuren heeft deze olie net als andere oliën en vetten een beperkte bacteriedodende werking.
 

Biologische zonnebloemolie

Koudgeperste biologische zonnebloemolie. Zonnebloemolie is rijk aan vitamine E en heeft daardoor een antioxidante werking. Bovendien vermindert het hoge gehalte aan omega-6 vetzuren (linolzuur) de ontstekingen en roodheid van de huid en helpt het de vorming van nieuwe huidcellen.

Goudsbloemolie

Maceraat van Calendula officinalis (goudsbloemblaadjes) op basis van biologische sojaolie. Goudsbloem is één van de meest gebruikte kruiden bij huidaandoeningen. De diverse actieve bestanddelen zijn verzachtend, ontsmettend, schimmelwerend en ontstekingsremmend. Ze bestrijden bacteriën en bevorderen de wondheling.

Sheabutter

Sheabutter, ook wel skiboter of karitéboter genoemd, is het vet uit de vruchten van de karitéboom, die door de bevolking van de Afrikaanse savanne de Boom des Levens genoemd wordt. Sheabutter is gekend voor een natuurlijke aanwezigheid van vitamine A en E, smelt bij lichaamstemperatuur en is verzachtend en hydraterend voor de gevoelige of droge huid.

Bijenwas

Zuivere bijenwas, vrij van bijmenging van andere producten. Bijenwas is een klassiek ingrediënt in coldcreams en zalven. Het zorgt voor meer consistentie en heeft als voordeel dat het niet occlusief werkt op de huid (in tegenstelling tot vaseline). De huid wordt niet afgesloten en kan dus blijven ademen.

Lanoline

Lanoline of wolvet is het huidvet van schapen dat door wassen uit de wol wordt gewonnen. Omdat het een structuur heeft die vergelijkbaar is met het huidvet van andere zoogdieren wordt het vaak gebruikt in crèmes en zalven. Het hier gebruikte wolvet is watervrij en vrij van pesticiden.

Hars van Croton lechieri

Pure hars van de Drakenbloedboom die voorkomt in het amazonegebied van Ecuador en Peru, op traditionele wijze geoogst. De hars wordt door de inheemse bevolking van het Amazonewoud al eeuwenlang gebruikt omwille van zijn antivirale, antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking. De actieve bestanddelen hebben een antioxidante werking, zijn beschermend en verzachtend voor de schrale huid en dragen bij in de wondheling door het stimuleren van de vorming van nieuw collageen.

Zinkoxide

Zinkoxide of zinkwit wordt in poedervorm aan crèmes en zalven toegevoegd als antisepticum en als UV filter. Zinkoxide beschermt de huid, kan jeuk stillen en de huid verkoelen en weerbaarder maken. Daarom wordt het ook vaak gebruikt in babyzalven en is het een typisch ingrediënt voor huidaandoeningen als eczeem en jeuk.

Gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water of demiwater is water vrij van minerale zouten en chloor.

Concentraat van Aloë vera

Concentraat op basis van de gel uit de bladeren van aloë vera, 10 maal geconcentreerder dan de pure gel. De gel van aloë vera is gekend voor zijn weldoende uitwerking op de huid. Werkt verkoelend en verzachtend bij irritaties en stimuleert de genezing van beschadigde huid door de bevordering van de celdeling.

Tinctuur van Schisandra chinensis

Tinctuur op basis van de bessen van de Schisandra chinensis. Deze klimplant wordt in China ook Wu Wei Zi genoemd omdat de bessen vijf smaken hebben : zuur, zoet, zout, bitter en umami (hartig). De tinctuur heeft vele medicinale toepassingen. Voor huidaandoeningen zorgen de antioxidante en adstringrende eigenschappen van de actieve bestanddelen voor een verzachtende werking o.a. bij allergische reacties, eczeem en netelroos.

Tinctuur van Withania somnifera

Tinctuur op basis van de wortels van Withania somifera. De plant is ook bekend als  Ashwaganda, een verwijzing naar de geur die zou lijken op die van paardenzweet. De actieve bestanddelen (o.a. steroïdale lactonen) werken als een tonicum voor de huid, hebben een antioxidante werking, bevorderen de wondheling door het stimuleren van de collageenproductie en hebben een ontstekingsremmende werking.

Tinctuur van Centella asiatica

Tinctuur van de bovengrondse plantendelen van Centellia asiatica, ook gekend als Aziatische waternavel of gotu kola. De bestanddelen zorgen voor een betere doorbloeding en werken herstellend (wondhelend) door een versterking van vaatwanden, bindweefsel en huid.

Tinctuur van propolis

Tinctuur van propolis, een natuurlijke harsachtige substantie door de bijen gebruikt om hun leefomgeving te beschermen tegen ziektes en ongunstige klimatologische omstandigheden. Door de hoge concentraties van flavonoïden werkt het als een natuurlijk antibioticum. Propolis desinfecteert, werkt verzachtend en bevordert de weefselgroei en het herstel van de huid. Wordt daarom vaak gebruikt in crèmes, balsems of zalven voor huidaandoeningen als acné, psoriasis of eczeem.

MSM (methylsulfonylmethaan)

MSM of methylsufonylmethaan is een kristalijn poeder dat oplosbaar is in water. Het vermindert ontstekingsverschijnselen en pijn en kan de gevoelige of beschadigde huid voeden. Als belangrijke bouwsteen van huidweefsel stimuleert MSM het herstel van de huid.

Etherische olie van Juniperus oxycedrus (Cade)

Etherische olie van de Juniperus oxycedris of Stekelige jeneverbes. De olie die door stoomdestillatie gewonnen wordt uit de houtteer heeft een houtachtige rokerige geur en heeft schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen. Daarom vaak gebruikt voor wondbehandeling en huidaandoeningen als eczeem, psoriasis, jeuk, huiduitslag of schimmelinfecties.

Etherische olie van Lavandin

Lavandin is een kruising tussen echte lavendel (Lavandula angustifolia) en spijklavendel (Lavandula latifolia). De olie die gewonnen wordt door stoomdestillatie van de bloeiende toppen heeft een verzachtende en kalmerende werking op de huid, is licht ontstekingsremmend, antibacterieel en kan de wondheling bevorderen.

CO2-extract van Matricaria chamomilla (Kamille)

CO2-extract van kamillebloemen (Echte kamille). Bevat alfa bisabolol en chamazuleen die een ontstekingsremmende werking hebben op de huid.

 

Kamille is een vaak gebruikt kruid bij huidaandoeningen. Het is jeukstillend, kalmerend en verzachtend, remt schimmels en bacteriën en bevordert de epitheelvorming. Vandaar het heilzaam effect bij huidirritaties, eczeem, psoriasis, kleine wonden en zweertjes en bij droge, ruwe en schrale huid.

 

Emulgatoren : Emulsan / Cetylalcohol

Conserveermiddelen : Benzoëtinctuur / Cosgard